Ekologiska kläder och ekologisk bomull

 

ekologisk bomull

Du kanske undrar varför vi inriktar oss på att erbjuda ekologiska barnkläder ?

Här nedanför ska vi förklara vad som innefattar innebörden av ekologiska barnkläder:

När man nämner ekologiska kläder syftar man främst på att de är tillverkade av ekologisk bomull (råbomull).

Jämfört med 'konventionell' bomull så odlas den ekologiska bomullen utan bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO (genetiskt modifierade organismer) och den skördas även för hand. Genom att odla bomullen på detta sätt främjar det naturens eget kretslopp mycket bättre. När man å andra sidan odlar 'konventionell' bomull använder man bekämpningsmedel och konstgjord gödningsmedel, vilket bidrar till att människor i dess närhet skadas av gifter i luft och vatten.

Fördelar utöver att man odlar på ett miljövänligt sätt, med ekologisk bomull, är att bomullen får väldigt hög kvalitet då den innehåller långa, jämna och mjuka fibrer vilket är mer hållbart. Plaggen känns mjuka och lena. Eftersom ekologiska barnkläder är fria från bekämpningsmedel och andra gifter, behöver de inte tvättas första gången de används.

Bomull- och textilindustin är enormt stor. Många fattiga utvecklingsländer är beroende av denna industi för sin försörjning och de ställer inga krav på hur de produceras eller hälsan för människor i dess omgivning. Man betalar därför ett högt pris så att vi kan få tillgång till billiga kläder.

Efterfrågan är stor för ekologisk bomull, men än så länge så odlas bara 5% av världens bomull ekologiskt. Det krävs stora förändringar att övergå till ekologisk odling.

Ekologisk bomull är odling som främjas och i många utvecklingsländer finns det kooperativ och organisationer som hjälper ett samhälle/område att odla ekologiskt. Detta kan även resultera i att den ekologiska bomullen är rättvisemärkt, vilket innebär att det bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

För att få skriva "ekologiskt odlad" på ett livsmedel måste odlingen uppfylla EU:s krav på ekologisk odling och vara kontrollerad av ett godkänt certifieringsorgan. För att få en certifiering ställs det krav på tillverkningsprocessen samt sociala krav på producenten som till exempel inget barnarbete, arbetsförhållanden och minimumlön. Här kan du läsa mer om miljömärkningar.

Det är främst bland småföretag och nyetablerade designers man hittar barnkläder som producerats miljömässigt eller med etiskt ansvarsfullt sätt. Man ser dock att butikskedjor nu erbjuder mer ekologiska barnkläder i sitt sortiment.

Du som konsument kan göra ett medvetet val och handla ekologisk barnkläder.