Barnvagnsguide

Vi har förbrett en liten barnvagnsguide som ger några tips på vad man kan tänka på i sitt barnvagnsökande och köp av barnvagn:

När man väntar sitt första barn så är det möjligen då man först tar reda på om barnvagnar.

Man kanske besöker butiker och kikar på utbudet och gör sin research i tidningar och på nätet då man vill hitta en barnvagn som passar in i sin livstil och sina behov.

Det finns många barnvagnsmärken ute på marknaden och det finns olika trender som dyker upp när det gäller barnvagnsköp och barnvagnstillbehör.

Som förälder vill man införskaffa en barnvagn som man gärna vill ska vara det bekväm och bra för barnet och som även kommer att fungera bäst för föräldrarna.

Till en början... fundera på dina behov:

+ Vilken slags bostad bor jag i och vad skulle vara praktiskt och användbart?

+ Kommer jag använda barnvagnen mycket/lite, gå långa/korta sträckor dagligen?

+ Kommer jag använda den mest på asfalt/grus?

+ Behöver barnvagnen vara kompakt? Eller har jag inga begränsningar?

+ Kommer jag att behöva ta med barnvagnen i bilen ofta? i så fall kommer den att rymmas i bilen? Kommer det vara lätt att lyfta barnvagnen in/ut ur bilen?

+ Hur lätt är barnvagnen att fälla ihop?

Den första etappen för baby i barnvagnen kommer att vara behovet att ligga ned. Det finns två alternativ - mjuklift eller hårdlift.

Mjuklift

Som ordet benämner är en mjuklift tillverkad av tygmaterial som oftast har stöd runt själva liften för att hålla sidorna uppe. De kommer med handtag som man greppar tag i när man behöver lägga in/lifta ut mjukliften ur barnvagnen.

En mjuklift läggs in i en barnvagn med sittdel. Själva sittdelen är bakåtfälld i helt liggläge så att mjukliften får plats när man ställer ned den. Därefter säkrar man fast mjukliften i barnvagnen så att babyn ligger stabilt.

Mjukliften kan man lyfta bort från sittdelen, vilket kan vara händigt om man tex behöver lämna vagnen och ta hiss upp till lägenheten.

Mjukliftar brukar generellt vara trängre än hårdliftar.

En kombination av en barnvagn med bara sittdel samt mjuklift brukar benämnas som kombivagn.

Det finns många barnvagnsmärken som erbjuder kombivagnar där sittvagnen och mjukliften matchar men det kan vara värt att tänka på att det går att köpa en sittvagn från ett märke och en separat mjuklift från ett annat märke om så önskas tex en begagnad barnvagn och köper en ny mjuklift. Det är rekommenderat att ta mått så att man är säker på att de kommer att passa.

Hårdlift

En hårdlift är en hel barnvagnsdel som trycks/knäpps in i själva chassit på barnvagnen. Den har oftast högre kanter än en mjuklift, har hårdformade sidor/underdel och vanligtvis en maddrass samt bättre utrymme än en mjuklift.

Då det är en barnvagnsdel som sätts på barnvagnen brukar man inte ta bort delen så ofta som man skulle göra med en mjuklift. Dock är detta såklart möjligt och det finns hårdliftar som är byggda så att man tex kan vagga hårdliften om den ställs på golvet. Vanligtvis används en hårdlift tills barnet är ca. 6 månader, eller kan sitta själv och börjar bli nyfiken. När det känns rätt byter man ut hårdliften med sittdelen som tillhör barnvagnen, som i sin tur trycks/knäpps in i själva chassit.

En kombination av en barnvagn med x2 barnvagnsdelar som sätts på chassit - sittdel samt hårdlift - brukar benämnas som duovagn. Duovagnar har oftast rekommendationen att användas upp till det att barnet är 3 år.

Hjul

4 eller 3 hjul?

Välj hjulmodell beroende på vilken terräng du mest kommer att använda barnvagnen på.

Traditionella barnvagnar med fyra hjul är stadiga och robusta med bra stötdämpning och tål mer. Barnvagnar med tre hjul är även de tåliga fast kan vara smidigare att köra och svänga. Det finns dock även vagnar med fyra hjul som har svängbara och mindre framhjul.

För skogsterräng och om man behöver gå genom snö kan en barnvagn med fyra hjul kännas mer stabil, medans en med tre hjul är lättare att manövrera på jämt underlag. Man bör också tänka på att en vagn med fyra hjul kan vara tyngre än en med tre och att det kanske är lättare att lyfta in i bilen.

Lufthjul eller platshjul?

Lufthjul har mer stötdämpning på olika underlag och behöver underhåll om man tex får punktering eller om hjulen behöver pumpas . Plasthjul är mer underhållsfria och passar bäst på jämt underlag dock kan småstenar fastna eller lämna intryck i hjulen och slits därmed. Många barnvagnar har avtagbara hjul som kan vara en fördel om barnvagnen behöver minska i vikt/storlek. Se över så att de klickar in rätt.

Sittvagn

Sittvagnar har oftast rekommendationen att användas upp till det att barnet är 3 år.

Bakåtvänd eller framåtvänd?

Med duovagnar brukar det oftast vara möjligt att kunna vända sittdelen så att barnet antingen sitter framåtvänd eller bakåtvänd. Det finns även sittvagnar som har vändbart styre.

Många vill gärna att barnet är vänd mot föräldern tills det att den känner sig tryggare att ta intryck från omvärlden på egen hand. Därefter vill barnet gärna kunna se framåt.

Säkerhet

Det är bra att kika på alla säkerhetsanordningar på en barnvagn tex spärrar- och låsmekanism så att delar klickar ihop säkert. Några exemple på detta är när barnvagnen fälls ihop, så att sitt-liggdelen sitter säkert på chassit och att handtaget sitter säkert om det är justerbart/vändbart.

Bromsmekanismen för barnvagn är antingen för två av hjulen eller alla fyra hjul.

Kolla även om barnvagnen är certifierad med den europeiska standarden EN-1888. Genom denna norm har en barnvagn blivit testad och godkänd vilket är en bra guide till konsument.

 

© sweetkids.se 2014